Kako reći NE?

Ja sam jedna od onih što, ma koliko se trudila da bude drugačije, uvijek kaže da na sve. Nekome treba pomoći, Manuela će. Netko nešto ne zna, Manuela će. Daj dubi na glavi, Manuela će. Toliko puta sam bezuspješno probala reći ne da sam zaključila kako u mom žargonu ta riječ očito ni ne postoji. Što nam radi to kada ne znamo reći ne?

Radi nam to da na kraju od tuđih stvari ne znamo kamo sa svojima. Jer lakše je sebi reći ne nego nekom drugom. U protivnom bi nas vjerojatno ubila grižnja savjesti. Lakše nam je osjećati se loše, nego se nositi sa tuđim ubojitim komentarima jer nismo napravili što je po nečijoj volji. Osjećamo se loše, a ne bismo trebali..

Jednog dana kada naučimo reći ne, shvatit ćemo kako nam je život lakši. Kako smo oslobodili svo to tmurno i natrpano vrijeme i napravili mjesta za vlastite ideje i ciljeve. Shvatit ćemo kako je pametniji, ali i zdraviji, izbor bio naučiti reći ne pa neka zanovijetaju, neka pričaju, neka se žale ako hoće svi oko nas. Pala je odluka da zaista ne želim biti nečije sredstvo, želim biti svoje. Doći do svojih stvari, a ne vječito pomagati drugima da dođu do svojih. Kako reći ne i na što misliti prije nego izgovoriš ne?

img_5048

  1. Sagledajte svoje želje u tom upitu, vidite koristi li to nešto samo drugoj strani ili se i vi možete pronaći u tome. 

Problem sa odbijanjem stvari zbog toga što ih ne želimo raditi je taj što nas cijeli život uče da ne možeš uvijek raditi što želiš. Ne možeš ići tamo samo jer želiš, ne možeš ne ići u školu jer ne želiš. Ne možeš. Međutim, u 90% situacija ipak možeš napraviti onako kako želiš i kad ti to želiš pa tako i jednostavno reći ne. Što se koristi tiče, raditi stvari iz koristi, a bez ikakve želje po meni nema smisla, ali ima ljudi koji mogu tako funkcionirati i to potpunosti poštujem, stoga ako nemaš koristi, a ni želje reci ne.

2.  Pronađite lijep način za reći ne, a ako osoba ne pristaje na ne pronađite samo način.

Uvijek je bolje ono što govorimo reći na lijep način. Mi sami volimo kada se s nama lijepo razgovara, pa bi se tako trebali ponašati i prema drugima. Umjesto izgovora iskoristite svoje osjećaje u momentu kada govorite ne. Kažite točno zašto ne osjećate da bi to nešto trebali napraviti.

U slučaju da druga strana ne zna prihvatiti ne, zaj**** lijep način i jednostavno kažite ne. Nitko ne upravlja sa vama. Sebe ćete spasiti onoga što ne želite, a drugu osobu ćete spasiti same sebe kada uvidi da jednostavno mora naučiti prihvatiti kada joj netko kaže ne.

3. Ukoliko želite biti od onih što znaju reći ne, morate znati i prihvatiti kada vam netko kaže isto bez nekih hard feelingsa

Ako želite da vas netko poštuje i da poštujete, u konačnici, sami sebe pravila koja postavljate moraju biti obostrana. Ako ti kažeš ne, moraš dozvoliti i drugoj strani istu mogućnost.

Eh, sad kad smo ustanovili neki recept kako reći ne, bilo bi uredu početi to i primjenjivati, jel?

Neke promjene se ne donose lako, to mi je jasno, ali zbilja smatram kako uz snagu volje možemo naučiti kako reći ne. Naravno, ne treba uvijek reći ne, ali u nekim situacijama će nas ta mala riječ spasiti. Ja sam odlučila ovdje pred vama početi koristiti svoje vlastite savjete i ipak ponekad reći ne, za vlastito dobro.

Javi kako ti napreduješ! 😉

 

Untitled-1

2 misli o “Kako reći NE?

  1. Baš sam prekjuče imala radionicu u firmi na temu komuniciranja i kako ljudima reći ne. I bogami, u mnogim situacijama nismo svesni koliko nas drugi kontrolišu i koliko zapravo ne poštujemo sopstveno vreme.
    Evo, od onda popisujem svoje granice preko kojih ne želim više da prelazim da ih vidim jasnije. I stvarno, osećaj je super. 🙂

    Sviđa mi se

Komentiraj